HIEP HIEP

HOERA

31.05.2012 . 07.35

Ivo Niehe (1946)

Stop de persen! Bel de Koningin! Staakt uw werk! Ivo Niehe wordt vandaag 66 jaar en daar moet bij stil worden gestaan.

De man met een talenknobbel zo groot als zijn fallus mag dan wel de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, hij lijkt wel bezig aan zijn tweede jeugd. Na 30 seizoenen TROS TV Show is de televisie eigenlijk geen uitdaging meer voor deze mastodont van de Nederlandse kijkbuis. Ivo wil meer, Ivo wil anders, Ivo wil 'echt contact' met zijn publiek. En dus ging hij het theater in.

Op het toneel vertelt Ivo zijn grapjes en overdenkingen en neemt het publiek mee op een reis door de tijd, om hen vervolgens verbouwereerd achter te laten als een aangespoelde potvis op het strand van Vlieland. De rasverteller voert zijn show op alsof hij nooit anders gedaan heeft. Hij zingt liedjes met een lach en een traan. Hij speelt schitterend piano. Hij laat je bulderen van het lachen. Hij is geweldig. En dat vinden wij niet alleen, dat vindt Ivo zelf ook.

In Nederland vinden mensen het ongepast dat Ivo zichzelf heel goed vindt. Maar wat is daar raar aan? Als je de beste bent, dan mag je dat zelf ook zeggen. Bij Pauw en Witteman recenseerde hij zijn eigen theatershow, die hij net die avond had opgevoerd in Parijs. Als Ivo het heeft over 'tout Paris was hier' en 'het was unaniem een belachelijk groot succes', dan is het ook zeer waarschijnlijk dat héél Parijs het een belachelijk groot succes vond. Wie moeten we anders geloven? Hij was er zelf bij.

Maar in ons kikkerlandje mag je als Grote Bekende niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Ook al ben je nog zo goed. Ook al heet je Ivo Niehe.

Schrijver Gerard Reve noemde Niehe ooit "een plastic lul met paardenhaar" maar kwam daar gelukkig later op terug. Toen Reve zijn nieuwe roman wilde promoten in de show van Niehe wilde Ivo in een voorgesprek weten of hij echt een plastic lul met paardenhaar was. Volgens Niehe ontkende Reve zoiets ooit te hebben gezegd en noemde hij Ivo een "buitenkansje voor het soort dat er van houdt." Kijk, dat zijn de betere teksten.

Lieve Ivo, herzlichen glückwunsch zum geburtstag, happy birthday, bon anniversaire, buon compleanno, feliz cumpleaños!
En een fijne dag toegewenst, dan kijken wij nog een keer naar een compilatie van je theatershow. Lachen, gieren, brullen!

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app