HIEP HIEP

HOERA

05.07.2012 . 07.34

RZA Wu-Tang (1969)

Ga met je hoofd op en neer op de beats van de Wu-Tang Clan vandaag. De geniale componist en producer van de band is jarig, RZA wordt 43!

Als je zoals RZA ("Rizza") verantwoordelijk bent voor nummers als 'Triumph' en 'Bring Da Ruckus' en voor de complete soundtrack van de 'Kill Bill'-films van Quentin Tarantino dan ben je een grote meneer.

Het meest bekend werd hij als hiphop producer en rapper voor de Wu-Tang Clan. In 1993 was daar opeens het album 'Enter the Wu-Tang (36 chambers)' van de 9-koppige rapformatie uit New York. Het zette de hiphop wereld op z'n kop. Vernieuwende beats die viezig en gruizig maar toch ook soulvol waren. De RZA knipte en plakte samples aan elkaar zoals dat nog nooit was gedaan. Van New York tot Buenos Aires, van Kerkrade tot Veendam, overal luisterden opgeschoten pubers naar de stoere muziek van Wu-Tang.

De beats en rijms van RZA en zijn kornuiten waren instant universeel. De teksten gingen vaak over het harde leven van een Afro-Amerikaan in de achterbuurten van New York, maar zelfs een 13-jarig wit Achterhoeks puberjongetje met acne kon aansluiting vinden bij de muziek van Wu-Tang. Bouncen met het hoofd op de beukende beats van RZA, terwijl je tegen de wind in fietst op weg naar school, en luistert naar teksten die gaan over het harde leven in Brooklyn. Een groter contrast bestaat er niet, en toch werkt het.

De muzikale talenten van RZA bleven niet onopgemerkt en hij mocht ook bij verschillende films zijn muziek aanleveren. Zijn bijdrage aan de 'Kill Bill'-films zijn het meest bekend. Van het rare spannende 'fluitliedje' tot het rare 'whoo-oooo-oooo' liedje van het Japanse meidenbandje, alle muziek is met zorg uitgezocht en verwerkt door RZA. Hierdoor krijgen de films een enorme meerwaarde. Het toont aan dat RZA meer is dan een geniale hiphop producer en rapper. Hij is veelzijdig muzikant.

RZA, rook er eentje extra vandaag, dat heb je wel verdiend. Wij zetten nu nog even '36 Chambers' op, pompen 'm hard en voelen ons even heel erg stoer.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app