HIEP HIEP

HOERA

28.07.2012 . 09.03

Monique van de Ven (1952)

We huppelen op deze zaterdag de hele dag naakt door het huis. Monique van de Ven wordt 60 jaar!

Monique is een legende. In 1973 maakte ze haar filmdebuut in ‘Turks Fruit’ en zette daarmee meteen de beste Nederlandse filmrol ooit neer. Van een vrouw dan hè. Anders zouden we Johnny de Mol in ‘Zwartboek’ te kort doen.

In 'Turks Fruit' acteerde Monique (‘Olga’) samen met Rutger Hauer (‘Erik’) een onstuimige liefde met alles erop en eraan. De film was gebaseerd op een boek van Jan Wolkers, en zat vol met stomende seks. Tijdens de blootscènes binnens- en buitenshuis kon de filmkijker van het prachtige lichaam van Monique genieten.

Monique en Rutger lieten met ‘Turks Fruit’ aan Nederland zien hoe heerlijk seks kan zijn. En Monique leerde aan vrouwen om seks en plezier te verenigen. Ze liet smalend champagne uitgieten over haar hemelse borsten, ze liet zich lachend op haar dijen slaan en liet zich met dolle pret in vol ornaat op haar geliefde neerploffen.

Heel Nederland was benieuwd naar de film, en daarom zaten de bioscoopzalen maandenlang stampvol. En met bijna 3,5 miljoen bezoekers is ‘Turks Fruit’ nog steeds de best bezochte film uit onze bioscoopgeschiedenis. Ongelooflijke aantallen, zeker gezien de preutserigheid die nog als een deken over grote delen van Nederland lag. Vraag dat maar aan De Volkskrant, die na een positieve recensie over de film ruim 5000 onthutste abonnees verloor.

Dankzij Monique en Rutger weten we ook hoe speels romantiek kan zijn. Het ongecompliceerde geluk van een pasgetrouwd stelletje dat fietst door Amsterdam staat bij menig Hollander voor altijd op het netvlies. En hun uitbundige dans in de stromende regen is verplichte kost bij alle filmcolleges in Nederland. En dan te bedenken dat Monique slechts 6000 gulden kreeg betaald voor haar memorabele rol.

Uiteraard werden Monique, Rutger en Turks Fruit gekozen tot beste actrice, acteur en film van de 20e eeuw. Meer hoeven wij niet te vertellen.

Monique, we wensen je een liefdevolle 60e verjaardag!
 

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app