HIEP HIEP

HOERA

02.08.2012 . 08.03

Leo Beenhakker (1942)

We verwelkomen onze wekker met chagrijn en staan na acht keer snoozen uiteindelijk kreunend en steunend op. We slenteren naar het koffiezetapparaat, waar we met veel moeite het koffiefiltertje prepareren en met een zeurende arm wat water bijgieten. Met een diepe zucht drukken we op het knopje. Leo Beenhakker wordt 70 jaar.

Als Leo geen voetbaltrainer was geworden dan was hij heden ten dage ongetwijfeld een zeer bekende Nederlandse filmacteur geweest. Dan was het nog maar de vraag geweest of Rutger Hauer de filmprijs voor beste acteur van de 20e eeuw had gewonnen en of Jeroen Krabbé een hoofdrol in ‘Soldaat van Oranje’ had gespeeld. Want, sjonge jonge jonge, wat kan Leo acteren. Barry Atsma zou eens een dagje met hem mee moeten lopen. Misschien wel twee.

Er is niemand ter aarde die geloofwaardig durft te beweren zich bij twee rivaliserende voetbalclubs thuis te voelen. Maar Leo wel. Hij noemde eerst Ajax een hechte familie met veel warmte en zei daarna doodleuk ''Ik ben weer thuis'' tijdens zijn terugkeer bij Feyenoord. Met droge ogen en zonder te knipperen. Dat is toch op zijn minst een Oscar-nominatie voor beste acteur in de categorie ‘drama’ waard.

En Leo is een veelzijdig acteur. Want hij speelt ook een komedie-rol als het zo uitkomt. Moeiteloos. Met een stalen gezicht klopte hij in 2009 namens Feyenoord aan bij Real Madrid om spelers te huren. De Madrilenen waren eerst stomverbaasd en proestten het daarna uit van het lachen. Nog steeds is de actie van Leo een veelgehoorde grap rondom stadion Bernabéu.

Ook als bondscoach van het Nederlands Elftal tijdens het WK 1990 had hij zoveel lachers op zijn hand, dat geen speler hem meer serieus nam. Volgens assistent Nol de Ruijter maakte Leo van het toernooi één grote cabaretvoorstelling. Hij liet Stanley Menzo een kinderbedje meenemen naar zijn hotelkamer, de vrouw van Frenk Rijkaard meerijden in de spelersbus, Ruud Gullit een warming-up doen met twee meisjes en Freek de Jonge keepen op de training.

Graag zouden we Leo willen eren met deze rij aan absurde sketches, maar het doet toch een beetje pijn dat hij onze beste voetbalselectie ooit op een WK verkwanselde. Maar goed, ken gebeuren. En Leo bleef gewoon doorwerken. Sterker nog, zijn humor vond wereldwijd aftrek. En hierdoor mocht hij ook in Spanje, Zwitserland, Mexico, Saudi-Arabie, Turkije, Trinidad en Tobago, Polen en Hongarije zijn kunstje laten zien. Geen acteur die hem dat kan navertellen.

Leo, neem een dikke sigaar op je 70e verjaardag! Hoeveel clubs zitten er nou in je bloed?

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app