HIEP HIEP

HOERA

03.08.2012 . 07.32

Jan des Bouvrie (1942)

Vandaag combineren we zwart met wit, en wit met zwart. Jan des Bouvrie is jarig en wordt 70!

Jan des Bouvrie is de man die de Nederlander anders heeft leren kijken naar haar meubilair. Hadden we voorheen rieten stoeltjes aan een donkerbruine tafel staan, Jan toverde ze om in strakke wit-lederen fauteuils en een glanzende zwart-glazen tafel. De varens en de decoratieve ganzen (met blauwe strikjes om de hals) verdwenen uit de vensterbank en iedere huisvrouw kocht een Des Bouvrie-vaas om er een strengel bamboe in te steken. En alles in perfecte symmetrie. Want dat moest volgens Jan.

Maar zoals het alle grootheden vergaat, komt er een dag dat je spullen in de uitverkoop komen. De boeken van topschrijvers komen in de de ramsj. De platen van de beste bands belanden in de 3voor10euro-bak. En de spullen van Jan des Bouvrie beginnen een tweede leven op Marktplaats. Het krioelt er van de Des Bouvrie spullen.

Zo kun je voor €7,50 twee echte Des Bouvrie-stoelen kopen. Oke, de verkoper heeft ze inmiddels overgeschilderd, en de kussens zijn wat vaal geworden. Maar toch. 

En voor maar 5 hele pieken kan je de meest ingewikkelde sommen oplossen op deze Jan des Bouvrie-rekenmachine. Kek hebbedingetje toch?

En wat te denken van dit bankstel die de tand des tijds ruimschoots heeft doorstaan. Voor maar 500 ballen kan je hem zo op je aanhanger knopen.

Maar wat zou Jan er eigenlijk zelf van vinden? Al zijn met zorg ontworpen objecten, zomaar tweedehands in de uitverkoop. Kan de inmiddels bejaarde man omgaan met dit soort verval? Ja natuurlijk. Want Jan weet als geen ander dat er altijd een groep is die zijn spulletjes nieuw blijft kopen. Of het nou een blikje 'Des Bouvrie-verf' is van 15 euro van een bouwmarkt, of een totale remake van een villa op Curaçao voor vele duizenden euro's, Jan komt wel aan zijn geld. Daar hoeven we ons niet druk om te maken. En daarbij, tweedehands meuk is voor paupers. Dat weet iedereen.

Beste Jan, wij wensen je een heerlijke dag toe. En krijgen we weer eens een privé-rondleiding in je huis?

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app