HIEP HIEP

HOERA

17.08.2012 . 08.12

Bartho Braat (1950)

Vandaag zingen we uit volle borst de leader van GTST mee. Bartho Braat is namelijk jarig en wordt 62 jaar!

Bartho speelt al meer dan 20 jaar de rol van Jef Alberts in GTST. Samen met Ludo en Laura is Jef een vaste waarde in de soap. En Bartho speelt de rol met verve. Bartho ís Jef.
Want als je iedere dag, al meer dan twintig jaar als Jef op tv komt, dan wordt je de rol die je speelt. Mensen zien het verschil niet meer. Waar begint Jef en waar houdt Bartho op?

En dat is jammer bij zo'n veelzijdig acteur als Bartho. Want hij kan meer dan alleen Jef zijn. Zo zette hij een ongeëvenaarde acteerprestatie neer met zijn vertolking van Splinter in de Teenage Mutant Ninja Turtles. Splinter is die vieze ouwe rat die de schildpadden de ninjavechtkunst bij brengt. En Bartho deed de stem in de Nederlandse versie. Fantastisch deed hij dat. "Michelangelo, Leonardo, Donatello, Raphael...pas op! Shredder komt eraan!" Niemand had het beter kunnen doen dan Bartho.

En kijk 'm schitteren in 'Het Genootschap Van Mendacium'. Een mijlpaal in de vaderlandse acteergeschiedenis. Zoals hij in deze trailer de rol van de Amerikaanse president vertolkt is onnavolgbaar. Subtiel, met een prachtige rust en zelfverzekerdheid. Je vraagt je af waarom Bartho altijd de rol van Jef is blijven doen. Terwijl Hollywood vermoedelijk al tientallen keren aan de telefoon heeft gehangen om hem over te halen in een nieuwe blockbuster te spelen. Maar Bartho bleef Holland trouw. Hij wilde gewoon iedere avond na de tekst '...soms geluk en soms verdriet' onze huiskamers binnenkomen. Nederland is niet te klein voor Bartho.

En dat waarderen wij zo aan hem. Bartho eert het kleine en is daarom het grote waard. Vandaar dat wij ons hard maken voor een Bartho Braat fanclub. We gaan hem niet beginnen, we hebben wel wat beters te doen, maar we worden wel meteen lid. Het is bespottelijk dat er nog geen fanclub bestaat voor dit soapicoon!

Lieve Bartho, geniet van je verjaardag. Wij blijven in ieder geval van jou genieten.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app