HIEP HIEP

HOERA

18.08.2012 . 09.01

Hans van Willigenburg (1942)

We pakken vandaag een zonnebankje. En nog één. En nog één. We gaan door tot we net zo mooi bruin zijn als de jarige Hans van Willigenburg. Hij wordt 70!

We leerden Hans kennen in de jaren '80 als omroeper van de KRO. Hij deed dat enorm leuk, beleefd en beschaafd. Hij was nog netter dan een ideale schoonzoon. Hij heette ons welkom. Keek lief in de camera. Hij vertelde ons welk programma we net hadden gezien, en wat we de rest van de avond nog konden verwachten. Een mooi en nobel beroep, omroeper. Helaas bestaat het niet meer.

In die tijd waren er nog maar twee netten in Nederland. Nederland 1 en 2. Simpel. En op één van die twee was Hans vaak te zien. Hij kwam vaker de huiskamer binnen dan je oom en tante, en werd dus eigenlijk een soort van familie. Lieve bruine ome Hansie, heette hij bij ons. Hij stelde je gerust en maakte televisiekijken overzichtelijk. En waren de programma's 's avonds afgelopen dan waarschuwde hij ons om 'het toestel', daarmee bedoelde hij de tv, uit te zetten. In die tijd had je nog geen herhalingen. Het beeld ging letterlijk op zwart. En Hans vond dan dat je de tv uit moest doen. Dat is toch superlief van Hans.

Later ging Hans naar RTL 4, om daar samen met Mireille Bekooij het onvolprezen Koffietijd te gaan presenteren. Dat deed hij zeven jaar lang! Iedere werkdag tussen 10:00 en 11:00 uur werden we bijgepraat over de meest uiteenlopende zaken. Als het maar gezellig en luchtig was. Het programma was mateloos populair bij stoffige huismoeders, brakke studenten en bejaarden. En weer was Hans een soort van vaderlijk type met een bruin gelaat en een enorme levenslust. Hij maakte het programma populair. De helft van alle Nederlanders die 's ochtends tv keek, zette Koffietijd op. Kijk, dat zijn nog eens cijfers.

Vandaag de dag kunnen we Hans nog horen op de radio bij RTV Noord-Holland. Hij presenteert er De Hulplijn. Hier laat hij mensen met elkaar in contact komen die iets voor elkaar kunnen betekenen. Het format past helemaal bij deze goedzak!

Lieve Hans, wij houden van je. Op naar de 71! Kijken wij nog even naar die uitzonderlijke keer dat er aan tafel iemand nog bruiner was dan jij.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app