Gekkie

Leon de Winter zegt:

20.08.2012 . 10.07

‘Slachtoffers Badr vroegen er om'

Publicist Leon de Winter vindt dat we allemaal veel te hard zijn voor Badr Hari. In zijn Elsevier-column schrijft hij dat de vechtsporter een charmante jongeman is die dit allemaal niet verdient. Mensen die zeggen dat Badr ze heeft mishandeld, moeten hun eigen gedrag maar eens onder de loep nemen. Ze hebben de gebroken tanden, benen en oogkassen volgens De Winter allemaal aan zichzelf te danken.

De Winter ontmoette Badr Hari een jaar geleden in het Okura Hotel en vond hem een aardige jongen: “Hij was intelligent, charmant, geestig. Zijn naam zei me niets. Hij beviel me. Hij sprak met overtuiging over zijn leven, en hij deed dat met zelfspot. … Hij kan een ‘role model’ zijn voor veel jonge immigranten. Hij heeft zich door hard werken en ijzeren wilskracht naar boven gevochten en dat is bewonderenswaardig.” En daarom neemt hij het nu op voor de bokser met de losse handjes.

Dat Badr nu vast zit, is niet alleen zijn eigen schuld. Mannen gaan zich als apen gedragen wanneer ze hem in het echt tegenkomen en dat vraagt om een antwoord. De Winter legt uit: “Wanneer Badr ergens verschijnt, worden bij veel mannen de machohormonen op volle toeren geproduceerd. Hij roept agressie en provocatie op, alleen al door zijn verschijning. Het is bijna iets dierlijks wat er gebeurt, iets archaïsch en tegelijk ongrijpbaars. Zijn aanwezigheid verstoort de mannelijke pikorde. Alle alfamannetjes raken van streek als Badr binnenstapt. En dat betekent dat er mannen zijn die hem uitdagen, zeker als ze gezopen en gesnoven hebben.”

Het enige dat De Winter Badr verwijt, is dat hij zichzelf niet opsluit in een ivoren toren omdat zijn verschijning overal verwarring teweeg brengt. Vrouwen werpen zich en masse aan zijn voeten en mannen zoeken confrontatie. En iedereen weet ondertussen dat een confrontatie met Badr slechts één uitkomst heeft: een bloederige die zeer waarschijnlijk gepaard gaat met een of meerdere botbreuken.

De Winter schrijft dat Badr zich in een aantal ingewikkelde situaties niet heeft beheerst, maar vraagt zich af waarom niemand zich afvraagt hoe de slachtoffers zich tegenover hem hebben opgesteld. Waarschijnlijk hebben ze hem uitgedaagd en is het tripje naar de EHBO allemaal hun eigen schuld. Daarom stelt De Winter voor dat we de vechtsporter slechts licht straffen.

Een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf zouden genoeg moeten zijn om Badrs vuisten in bedwang te houden: “Badr is een schitterende sportman – helaas één met een aantal zwaktes. Daaraan moet hij nu ‘werken’. Hij kan een parel voor de samenleving worden. Maar hem straffen met een gevangenisstraf die zijn loopbaan kapot maakt, is hetzelfde als levenslang.”

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Download de app