HIEP HIEP

HOERA

10.09.2012 . 08.29

Nance (1973)

Vandaag grabbelen we naar de groene bal en verlangen terug naar de jaren '90. Nancy Coolen, beter bekend als Nance, is jarig en wordt 39!

We kennen Nance van Lingo. Maar ook van Domino Day, van Sterren Dansen op het Ijs en honderd andere programma's die ze samen met Gerard Joling presenteerde. Maar eigenlijk is Nance veel meer dan een presentatrice. Haar andere talent dreigt echter te worden ondergesneeuwd door haar tv-werk. En dat mag nooit gebeuren. Nance de zangeres moet herinnerd worden.

Want eigenlijk is Nance de oppergodin van de Eurodance uit de jaren negentig. Het muziekgenre waar vooral kinderen helemaal wild van werden. Simpele deuntjes. Harde stampende bas. Geen tempowisselingen. Een slechte rapper die belachelijke teksten uitkraamt. En altijd een lekker wijf die er keihard doorheen schreeuwt. Nance was dat lekkere wijf bij de groep Twenty 4 Seven. En ze was goed. Heel goed.

Nance was voor Twenty 4 Seven wat John Lennon betekende voor The Beatles. Zij was de geniale gek die altijd met de meest briljante ideeën op de proppen kwam. Revolutionair en gedurfd.

Zo bedacht Nance de zanglijn van Slave to the Music zittend op het toilet met de broek op haar enkels. Ze was nog maar zestien. De dag erna zou ze een tentamen Frans hebben. Ze stampte zittend op de wc nog een paar moeilijke woordjes in haar hoofd. En toen kwam daar opeens de goddelijke geniale ingeving: "Oh nee, na na, nee na, na na nee. Oh nee, na na, nee na, na na nee. Slave to the music!"  Hoe kom je erop? Een maand later zou heel Europa de tekst meezingen.

Maar Nance steeg langzaam maar zeker boven Twenty 4 Seven uit. Na een een paar gigantische hits met Take me Away en Is It Love was het over en uit. Nance begon voor zichzelf. Want genialiteit valt nou eenmaal niet te beteugelen. En in haar eentje had ze alle vrijheid.

En dat heeft de wereld geweten. Bam! Daar was ze. Onder haar eigen naam presenteerde ze de single Love Is. Als je de beginregels hoort weet je meteen dat je met Nance te maken hebt. "Oh nee na na, na nee na na." Deze is nog briljanter dan die van Slave To The Music. Zo zie je maar dat geniale geesten hun beste werk afleveren als ze solo gaan. En dat wisten we helemaal toen Nance met Big Brother Is Watching You kwam. Een geweldige popsong, die tot in Japan kan worden meegezongen. Toch jammer dat we nu niets meer van haar muzikale carrière vernemen.

Lieve Nance, we wensen je een hele fijne verjaardag. En zing je nog eens een liedje voor ons? Please?

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app