HIEP HIEP

HOERA

14.09.2012 . 07.47

Marga van Praag (1946)

We proberen vandaag in elk gesprek perfect te articuleren: voormalig nieuwslezeres Marga van Praag wordt 66 jaar.

Wat een heerlijk en fijne jeugd hadden de Nederlandse kindertjes in de jaren ´80 toch. Hoewel het einde van de wereld met Ronald Reagan aan de knoppen van de Koude Oorlog dichter bij leek dan ooit, kreeg onze kroost bij het kijken van het NOS Jeugdjournaal juist een knusse deken over zich heen. Onze jongetjes en meisjes pakten hun beker met warme melk erbij, deden er een anijsblokje in en luisterden aandachtig naar Marga van Praag.

Terwijl zij het journaal voor kinderen voorlas, begon je de problemen in de wereld steeds een heel klein beetje beter te begrijpen. En tegelijk wist je ook zeker dat je je over die problemen niet druk hoefde te maken. Wat een zalig gevoel. Marga vertelde met een rustgevende blik over de wereldwijde raketvoorraad en met een zachte stem over een meningsverschilletje tussen de Verenigde Staten en Rusland. Marga was een moeder en een oma ineen.

De meeste kinderen in de jaren ´90 hebben dit allemaal niet mogen meemaken omdat Marga in 1992 overstapte naar het volwassenenjournaal van NOS. Daar werd ze de eerste presentatrice van de vernieuwde ochtendeditie. Hoewel Marga ook daar een baken van rust was, kwam ze niet helemaal goed uit de verf. Vooral het vroege opstaan brak haar op. Gelukkig voor Marga mocht ze later het avondjournaal presenteren.

Ze begon sindsdien ook op een volwassen manier te praten, en maakte zelfs ruzie met mensen. Een uitglijdertje in tijdschrift Voetbal International leverde haar zelfs een rechtszaak op. Ze noemde in dat blad ´Willem van Hanegem zo onbetrouwbaar als de neten´. Hoewel wij dat geen gekke opvatting vinden, oordeelde de rechter anders. En terwijl Van Hanegem z´n tranen de vrije loop liet, maakte Marga 2500 gulden aan schadevergoeding over aan de Stichting voor Doofblinde Kinderen.

Tegenwoordig zet Marga zich ook weer in voor kinderen. Wie namelijk een Nederlands luisterboek van Pippi Langkous opzet, kan weer wegdommelen bij de fijne stem van Marga. Zonder twijfel is haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau dan ook zeer terecht.

Marga, we wensen je een bijzonder gezellige verjaardag toe!

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app