HIEP HIEP

HOERA

17.09.2012 . 07.44

Bas van Toor (1935)

We zetten vandaag een rode dopneus op en spelen de hele dag een oliedomme clown. Bas van Toor wordt 77!

Bas van Toor is een legende. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Dat was al zo als acrobaat bij The Crocksons, en hij ging daarmee door als clown en crimineel in een televisieserie, als bespeler van een mondharmonica, als presentator van dancenummers in discotheken en als reclame-acteur. Bas glorieert altijd en overal. We kunnen niet anders dan heel erg trots zijn dat Bas een Nederlander is.

Zijn hoogtijdagen beleefde Bas zonder twijfel met zijn broer Aad. Als het duo Bassie en Adriaan kropen ze in de harten van alle Nederlandse kindertjes, om daar nooit meer te vertrekken. De avonturen van de clown en de acrobaat waren enorm grappig en loeispannend. En in de serie Het Geheim van de Schatkaart kwamen alle goede dingen van deze serie samen.

Als Bassie op een rommelmarkt een schatkaart in een oud schilderij vindt, gaat hij samen met Adriaan, robot Robin en hond Lara op zoek naar de schat. Maar dit gaat niet zo maar eventjes. De gemene boeven De Baron, B2 en Vlugge Japie werken tegen. Nadat Bassie en Adriaan de schatkist uiteindelijk toch vinden op Lanzarote, worden ze gevangengenomen door de criminelen en vastgebonden in een grot. Maar door een enorme plas water zetten hun riemen uit, waardoor ze kunnen ontsnappen en vluchten naar Nederland. Daar rekenen ze de criminelen uiteindelijk in via afluisterapparatuur. Hollywood eat your heart out.

Maar niet alleen het plot van deze serie was geniaal. De getalenteerde acteurs Bas en Aad speelden ook nog eens een dubbelrol. Bas was ook Vlugge Japie en Aad was ook De Baron. De Baron was daarnaast verantwoordeijk voor de epische woorden ´Drommels, drommels en nog eens drommels´. En de serie had ook eens een hoog educatief niveau. Bassie en Adriaan zongen veel liedjes en brachten de kijkers een hoop kennis over verre landen bij.

Maar helaas treden Aad en Bas sinds 2004 niet meer samen op. Nadat Aad werd gediagnosticeerd met kanker en Bas deze ziekte een ´smoesje´ noemde, spraken ze zelfs een korte periode niet meer met elkaar. Maar de ruzie is gelukkig weer bijgelegd.

Ondertussen blijft Bas aan de weg timmeren. Hij is tegenwoordig weer clown op de kermis. En ondanks een scheldpartijtje hier en daar, is Bas bij de kermisgangers nog steeds enorm populair.

Bas, we wensen je een feestelijke dag. En bedankt voor die leerzame lessen Spaans!

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app