HIEP HIEP

HOERA

18.09.2012 . 07.46

Lance Armstrong (1971)

We spuiten vandaag heel subtiel wat stimulerende middelen in ons lichaam om optimaal te presteren op de werkvloer. We eren daarmee de jarige oud-wielrenner Lance Armstrong. De beste man wordt 41.

Het mag een wonder heten dat Lance Armstrong nog leeft. In 1995 werd bij hem teelbalkanker ontdekt. En omdat Lance zijn klachten pas in een laat stadium liet onderzoeken, was de kanker inmiddels al uitgezaaid naar zijn maag, longen en hersenen. De artsen gaven hem een overlevingskans van minder dan veertig procent. Maar Lance had geluk. Na een serie operaties en een zware chemokuur verdween de verschrikkelijke ziekte uit zijn lichaam.

Een paar maanden later ging Lance gewoon weer fietsen. En hoe. Hij werd in de tien jaar na zijn ziekte de succesvolste wielrenner ooit. Hij won de loodzware Tour de France tussen 1999 en 2005 zeven keer op rij, en deed dit ieder jaar weer op belachelijk superieure wijze.

Zijn ploegen waren foutloze machines. Terwijl zijn eeuwige concurrent Jan Ullrich nog braadworsten en pullen bier naar binnenwerkte in de winter, joeg Lance zijn ploeg in de voorbereiding al drie keer over de Alpen en de Pyreneëen heen. Lance was ieder jaar veruit de beste in de bergen en verloor zelden een tijdrit. Lance was ´The Boss´.

En Lance zorgde tussen het winnen door ook regelmatig voor wat amusement. Episch zijn de beelden dat hij met zijn wielrenfiets offroad vliegt, nadat hij zijn vallende concurrent Beloki ontwijkt. En Lance had zoveel macht, dat hij het leuk vond om soms ook even te acteren. In 2001 deed hij net alsof hij helemaal kapot zat. Zijn concurrenten roken bloed en vielen aan. Lance lachte, reed simpel mee, keek achterom en fietste met zijn lichte pedaaltred als een beest de berg op.

Maar met het aantal tourzeges van Lance steeg ook het aantal verdenkingen van doping. Hoewel alle wielerkenners weten dat het gehele peloton slikt en spuit, vonden de dopingautoriteiten het vooral belangrijk om Lance te betrappen. Hij werd honderden keren gecontroleerd, maar testte tijdens zijn carrière niet één keer positief.

Vorige maand was het toch raak. Na een onderzoek van oude bloedstalen en na belastende verklaringen van oud-ploeggenoten vond de Amerikaanse dopingautoriteit USADA het terecht om Lance al zijn titels af te nemen. Daarmee lijkt de selectieve heksenjacht ten einde. Al weet je dat bij Lance nooit.

Lance, we wensen je een fijne verjaardag. Voor ons ben je nog steeds de allergrootste wielrenner aller tijden!

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app