HIEP HIEP

HOERA

21.09.2012 . 07.45

Dirk Scheringa (1950)

Vandaag vragen we ons af hoe het moet voelen om over de rug van onwetende gezinnetjes veel geld te verdienen. De jarige Dirk Scheringa (62) weet er alles van. Hij koopt van hun geld vandaag zijn champagne.

Wat is die Dirk Scheringa toch een vent van om van te kotsen. Hij is de man die zich oprichter en naamgever van de DSB Bank mag noemen, één van de verderfelijkste banken uit onze vaderlandse geschiedenis.

Je zou het op het eerste gezicht niet van Dirk verwachten. Met zijn onschuldige ogen, schattige lach en geitenwollen sokken ziet hij eruit als een vertrouwwekkende man. Maar Dirk is een wolf in schaapskleren.

Als omgekeerde Robin Hood verdiende hij namelijk zijn geld met het aansmeren van woekerpolissen en wurgcontracten aan hardwerkende Nederlanders die van hun zuurverdiende centjes nog meer centjes wilden maken. Het ging als volgt. Dirk zijn werknemers benaderden mensen die bij voorkeur zo min mogelijk wisten van financiën en vroeg hen: ''Wilt u van 100.000 euro misschien 200.000 euro maken?''

Nadat de klant aangaf dit wel te zien zitten, prepareerden de DSB-bankiers in noodtempo hun ondoorzichtige op drijfzand gebouwde beleggingsproducten. En zolang de beurs steeg, waren de klanten veilig. Maar toen deze zakte, ging de financiële beerput open. Terwijl Dirk zijn miljoenen zat te tellen, zagen mensen hun hypotheek en pensioen verdampen. En terwijl Dirk genoot van zijn eigen voetbalclub AZ, schaatsploeg en schilderijen, konden veel gezinnen verderleven met een schuld van tienduizenden euro´s.

Je zou nog kunnen zeggen dat Dirk het ook allemaal niet had kunnen zien aankomen. De beursval was diep en onverwacht. Maar hij wist dondersgoed dat zijn cliènten enorme risico´s liepen. En na de ineenstorting van zijn imperium liet Dirk zijn ware aard zien. Hij presenteerde zich ineens als slachtoffer. En hij stak daarmee een dikke middelvinger op naar de mensen die dankzij hem de rest van hun leven krom kunnen gaan liggen. Lekker Dirk.

Dirk, we zullen niemand aanraden met je in zee te gaan, maar we moeten je wel nageven dat je creatieve medewerkers in dienst had. De vondst van Frits Bom als de Leningman was pure cabaret.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app