HIEP HIEP

HOERA

24.09.2012 . 07.19

Mike Obiku (1968)

Vandaag heeft heel Rotterdam heimwee naar de jaren ’90. Mike Obiku, de superspits van Feyenoord uit die periode, wordt 44.

Stel je bent hoofdtrainer van een voetbalclub. En je kan met de aanvallers Dennis Bergkamp, Jari Litmanen of Patrick Kluivert in de basis beginnen of met József Kiprich, John van Loen of Mike Obiku. Das toch wel een verschilletje. Het verklaart dan ook dat Ajax in de jaren ’90 alles won wat er te winnen viel, en dat Feyenoord al dolblij was met winst van de KNVB-beker in 1995.

Maar het kan de Feyenoord-supporters geen reet schelen. Zij hadden culthelden zoals Obiku in de spits. Hij voetbalde niet technisch volmaakt, maar wel met passie, vechtlust en kracht. En als Mike weer eens op onnavolgbare wijze een beslissend doelpunt had gemaakt, dan smaakte de overwinning extra zoet.

Het is volledig aan oud-voorzitter Jorien van den Herik te danken dat de robuuste Obiku te bewonderen was in De Kuip. Toen hij tijdens een verblijf in zijn vakantiehuis van Cyprus ging eens kijken bij de plaatselijke trots Anorthosis Famagusta zag hij een Nigeriaanse gebonkte spits enorme kansen missen, maar ook het ene na het andere doelpunt maken. En hij zag uitzinnige Cyprioten die dol waren op hun zwarte diamant. Jorien wist genoeg, trok zijn portefeuille en Obiku verkaste naar de Kuip.

En dat hebben ze in Rotterdam geweten. Obiku heeft ervoor gezorgd dat veel Feyenoord-supporters vredig kunnen sterven. Op 8 maart 1995 schakelde hij in Amsterdam met een golden goal de onoverwinnelijke aartsrivaal Ajax uit in de beker. Hij onderschepte een diepe pass, lobde de bal over Danny Blind, dribbelde verder en schoof de bal in de korte hoek. Obiku slaakte na zijn treffer een oerkreet en de Feyenoord-fans brulden mee.

We kunnen stellen dat we op de Nederlandse velden nooit iemand hebben gezien die beter kan juichen dan Obiku. Bijna altijd trok hij na een doelpunt zijn shirtje uit om daarbij zijn belachelijk gespierde bast te laten zien. Maar soms was hij iets te euforisch. Uit bij Willem II sprong Obiku eens na een goal in de hekken, om er daarna achter te komen dat hij in het prikkeldraad hing. Met bebloede handen vervolgde hij de wedstrijd. Dat zien we de Ajax-spitsen niet doen.

Mike, succes met het trainen van de nieuwste talentjes van Feyenoord. Namens Het Legioen wensen we je een fantastische verjaardag. Ze zullen je nooit vergeten.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app