HIEP HIEP

HOERA

20.09.2012 . 07.55

Laura Dekker (1995)

Vandaag gaat alles gaat voor de wind en we gaan overstag zo vaak we kunnen. Zeilmeisje Laura Dekker is jarig en wordt 17!

Laura Dekker is nou niet bepaald een kind dat graag thuis zit. Beetje gamen, stamppotje eten en RTL4 kijken is er voor haar niet bij. Ze gaat er liever op uit. Om bijvoorbeeld een stukje te zeilen. En dat kan ook bijna niet anders. Want precies 17 jaar geleden kwam de kleine Laura ter wereld in Whangarei, Nieuw Zeeland. Haar ouders waren namelijk op wereldreis en moeder moest tussendoor even een kindje baren.

Je kunt dus wel stellen dat het reizen haar met de paplepel is ingeduwd. Toen ze zes werd kreeg Laura haar eerste zeilboot, een Optimist. Lekker klein beginnen. Maar om de twee jaar werd de boot steeds iets groter. En zo kwam het dat ze op haar twaalfde in de grote schoolvakantie zes weken lang over de Waddenzee en Noordzee vaarde in een Hurley 700. Helemaal alleen. Welke twaalfjarige vindt dat nou leuk? Laura dus.

Maar Laura had grotere plannen. Ze wilde als jongste zeiler ooit de wereld rond. Solo. Op haar veertiende. En dat mocht van haar ouders. Maar niet van de leerplichtambtenaar. Die maakte bezwaar bij Bureau Jeugdzorg. Die vonden het onverantwoordelijk zo'n kleine meid alleen op pad te sturen. Even later werd de 14-jarige Laura onder toezicht gesteld van de Raad voor de Kinderbescherming. Hierdoor kon haar reis niet doorgaan.

Een mediahype was geboren. Een nieuw woord deed zijn intrede: zeilmeisje. Laura was niet van de televisie en het internet af te slaan en de kranten stonden er bol van. Iedereen had een mening over het wel of niet goedkeuren van haar wereldreis. En tot overmaat van ramp werd ze ook nog eens lastiggevallen door een pedo. De 60-jarige viespeuk was door alle publiciteit rond Laura stiekem verliefd op haar geworden. Hij stuurde haar emails met foto's van een zelf in elkaar geflanste naakte Laura. Hoe ziek ben je dan?

Laura trok het allemaal niet meer en ging er van tussen. Even helemaal weg. Ze vluchtte naar Sint Maarten. Wederom helemaal alleen. Ze werd echter al vrij snel gevonden en teruggestuurd naar Nederland. Wat kan een jonge meid toch een hoop meemaken.

Uiteindelijk kwam alles toch nog goed. Op zestienjarige leeftijd mocht ze wel vertrekken en zeilde ze in haar eentje rond de wereld. Daarmee is ze de jongste zeiler ooit die dat deed. Zo bereikte ze wat ze altijd al wilde. De aanhouder wint.

Laura, een fijne dag vandaag. Wanneer ga je weer een stukje varen?

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app