HIEP HIEP

HOERA

30.09.2012 . 09.16

Mevrouw Stemband (1953)

We lopen vandaag met een bordje door de boksring en schreeuwen het uit. De eerste ronde! De eerste ronde! Mevrouw Stemband is jarig en wordt 59 jaar.

Mevrouw Stemband heet in het echt Annemieke Hoogendijk. Dat weet niemand, maar toch is het zo. Iedereen kent haar alleen als de vrouw die met de haren omhoog en in een jurkje met zebra-print altijd gek liep te doen. Want Mevrouw Stemband was één van de drie vaste karakters in De Grote Meneer Kaktus Show. En iedereen die kind was tussen 1886 en 1993 en een televisie thuis had weet dan waar het over gaat.

Mateloos populair waren ze: Meneer Kaktus, Kweetniet en Mevrouw Stemband. Samen maakten ze de De Grote Meneer Kaktus Show die altijd plaatsvond in een boksring. Er zaten een heleboel opgelaten kinderen omheen. Net als bij echt boksen had je verschillende rondes. De eerste ronde was Het Grote Meneer Kaktus Lied, en iedereen mocht keihard meezingen. Ronde twee was een vraaggesprekje en in ronde vier werd er een ingezonden tekening beloond met de Prik van de Kaktus. Gewoon onschuldige kindertelevisie. Maar dan wel met een randje. Vooral toen die ene keer dat Meneer Kaktus de Miss Universe eens even lekker bij der tiet greep.

De derde ronde was er altijd één met groot gevaar. Heel erg eng. Het was altijd Mevrouw Stemband die als 'spelende vrouw' niet goed oplette, een ongeluk kreeg en dood ging. Ze lag dan op haar rug en stak armen en benen de lucht in. Meneer Kaktus riep dan: De spelende vrouw is hartstikke....." En dan riepen alle kinderen keihard: "DOOD!!!" Beetje luguber wel.

Zo is in deze uitzending te zien dat ze met twee potloden in haar neus een stukje gaat rennen. Niet zo slim natuurlijk. Ze valt en de kleurpotloden schieten dwars door haar hersenen heen er er loopt bloed uit haar oren. Vreemde kindertelevisie. Maar gelukkig was ze niet echt dood zodat ze zelf nog antwoord kon geven op de vraag: "En spelende vrouw, wat hebben we nu geleerd?" Het antwoord was dat je nooit iets in je neus moet steken, want dat is levensgevaarlijk. Een verhaal met een moraal. We weten niet of kinderen op zo'n boodschap zitten te wachten, maar het is wel in één keer duidelijk.

Tegenwoordig heeft Mevrouw stemband een Bed&Breakfast in Zeeland die ze runt met haar man Bert. Gezellig. Het verblijf heeft de toepasselijke naam De Derde Ronde. Voor nog geen 100 euro mag je dan bij haar in huis slapen. En als je het heel lief vraagt wil ze misschien nog wel een keer 'de spelende vrouw' doen. Wie weet.

Lieve Mevrouw Stemband, we wensen u een hele fijne verjaardag! De vierde ronde! De vierde ronde!

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app