HIEP HIEP

HOERA

13.10.2012 . 09.00

Sacha Baron Cohen (1971)

Vandaag maken we aan de lopende band racistische, antisemitische en homofobe opmerkingen. We eren daarmee de Joods-Engelse komediant Sacha Baron Cohen. De acteur wordt vandaag 41.

Wat een enorme held is die Baron Cohen toch. De meeste komieken mogen al blij zijn als ze één succesvol alter-ego hebben. Maar hij heeft er gewoon drie. De wigger Ali G, de homoseksuele Brüno en de antisemitische Borat. Alledrie controversieel en alledrie briljant.

Ali G was nog de braafste variant van z’n karakters. Met de nodige bling-bling, raar rappersmutsje op, gek straataccentje en een dosis achterlijkheid stelde hij in zijn tv-programma vragen aan bekende Britten en buitenlanders. De Beckhams lachten zich kapot, oud-politicus Neil Hamilton rookte met hem een jointje, Donald Trump liep geïrriteerd weg en feministe Naomi Wolf liet zich op de kast jagen. Leuk, maar een beetje flauw, dat wel.

Maar met Borat kwam Baron Cohen echt los. Seksisme. Homofobie. Anti-joods sentiment. De Kazachstaanse Borat bezigde het allemaal. Alle Arabische landen, behalve Libanon, verboden de film. En de Kazachstaande overheid was not amused dat hun landgenoten door Borat werden neergezet als een verzameling holbewoners. Maar toen Kazachstan jaren later ineens toeristisch bleek te profiteren van de film, dachten ze daar toch iets anders over.

De goedbesnorde Borat hield Amerika een spiegel voor. Hij ontmoet xenofobe studentjes en racistische en agressieve rednecks in Texas. En hij liet zien hoe politiek correct de Amerikanen zijn als ze boos reageren op Borat z’n opvatting dat 9/11 het werk was van het Joodse volk en dat hij zich met een geweer wil verdedigen tegen de Joden.

En met de homoseksuele Oostenrijkse reporter Brüno gaat Baron Cohen heerlijk verder met schoppen tegen heilige huisjes. Hij adopteert een Afrikaans jongetje, neemt deze mee in een doos en presenteert hem voor verbijsterde afro-Amerikanen als OJ in een tv-show. Hij moet rennen voor zijn leven bij terrorist Abu Aita, doet aan zelfverdediging met een dildo en presenteert met zijn wiebelende piemel de beste videoclip aller tijden. Geniaal.

Voor hen die zijn films niet kennen: ga ze zien. En tegen hen die ze wel kennen: ga ze nog een keer zien. Het leven is kort.

Beste Sacha, een toffe verjaardag toegewenst. En doe de groeten aan Milli Vanilli.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app