HIEP HIEP

HOERA

16.10.2012 . 07.44

Ali B (1981)

Vandaag komt zijn vrouw en manager Breghje met een taart de slaapkamer binnen. Ali blaast de 31 kaarsjes uit en neemt vrolijk de tekeningen van zijn twee zoontjes Amin en Omar in ontvangst.

Het verhaal van Ali B is er één van een straatjongen die uitgroeide tot succesvol zakenman. Vroeger verkocht hij zakjes wiet op de straathoeken van Almere. Tegenwoordig luncht hij met Willeke Alberti om daarna 's avonds aan te schuiven bij Matthijs als tafelheer. Het leven is gek gelopen voor Ali Bouali.

We leerden Ali kennen in zijn eerste videoclip Leven van de Straat. Daarin zagen we een stoere gespierde Ali rappen over het straatleven. "Het leven dat we leven is het leven van de straat, macht en geld is waar het leven over gaat. Wie geeft je liefde en wie geeft je haat? Wie wordt je vijand en wie wordt je maat?" Ali omschreef zichzelf in hakke-takke raps als thug-Marokkaan. Een harde modderfokker van de straat met niet echt veel talent voor rappen.

Het contrast is groot als hij een paar jaar later kindermuziek maakt. Hij bracht ons het tenenkrommende Leipe Mocro Flavour. En samen met Marco Borsato scoorde Ali een nummer 1-hit met Wat Zou Je Doen? Een liedje over wereldproblematiek, maar dan op z'n Ali's. " Eh yo, hoe erg zou het zijn op de Balkan? De meeste mensen die snappen er geen bal van." Holland omarmde deze lieve knul. Het woord knuffelmarokkaan deed z'n intrede. En Ali was er de belichaming van.

Weer een aantal jaren later is het rappen naar de achtergrond verdwenen. Ali is nu meer televisiepresentator, stand-up comedian, labeleigenaar en zaakwaarnemer van zijn voetballende schoonbroer. Hij gaf Máxima een box en Beatrix een knuffel. Ali is overal in Nederland een graag geziene gast. Een programma is pas een goed programma als Ali te gast is geweest. Een blad is pas een goed blad als Ali op de cover heeft gestaan. We moeten oppassen voor een Ali overkill.

Maar je kunt hem eigenlijk niet haten. Daar is hij simpelweg te eerlijk en te sympathiek voor.

Beste Ali, we wensen je een fijne dag met je hele familie. Luisteren wij ondertussen naar je nieuwste single. Horen we het nu goed? Ben je iets beter gaan rappen?

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Meest gelezen

Download de app