Breed

Draagvlak

13.09.2012 . 09.16

Dat wordt een formatie uit de hel

Het zit er op: Mark Rutte mag gaan proberen om nóg een keer de economische crisis op te lossen. Hij deed eerder een poging met het CDA en een beetje PVV, maar dat was geen onverdeeld succes.

Partijen op de radicale linker- en rechterflank werden afgestraft of niet beloond, zodat de VVD en de PvdA konden uitgroeien tot de laffe winnaars van het om elkaar heen dansen in de campagne.

De PVV moest enorm inleveren op rechts en verloor negen zetels. De SP groeide op links, tegen alle verwachtingen in, niet of amper en bleef hangen op vijftien stuks pluche.

In het midden was het een slagveld: GroenLinks is tegenwoordig net zo groot als de christenfundamentalisten van de SGP en het CDA werd voor de tweede keer op rij bijna gehalveerd. Gek genoeg graaide de ultieme middenpartij D66 twee zeteltjes extra weg. Europa ftw.

De twee winnaars hebben met 41 (VVD) en 39 (PvdA) niemand nodig om er samen een potje van te maken. Deze regering moet wel verder gaan snijden en bezuinigen, dus kunnen ze een lekker breed draagvlak met een partijtje extra wel gebruiken.

Wat dan natuurlijk ook betekent dat we nog anderhalf jaar zonder regering zitten, wegens een formatie uit de hel. Breed draagvlak bestaat in Nederland niet, behalve als iedereen zijn hand op mag houden. En dat zit er voorlopig vast niet in. Crisis en zo.

Ook opvallend: UFO-partij SOPN is bijna twee keer zo groot als Hero Brinkmans DPK.

PS. Als ze er binnen een dag uit zijn, is het niet onze schuld.

Deel deze pagina

Reageren

Meest gelezen

Vandaag jarig