Dierenmanieren

't zijn net mensen

13.05.2012 . 19.02

Apen kennen cultuurverschillen

Dat apen veel op mensen lijken, is sinds de opmars van Carlos Tévez in de voetbalwereld geen geheim meer. Maar dat er bij chimpansees net als in de mensenwereld cultuurverschillen zijn tussen verschillende groepen is wél nieuw.

Tot voor kort dachten wetenschappers dat cultuur voorbehouden was aan de mensheid. Er waren wel aanwijzingen dat cultuurverschillen ook bij chimpansees voorkwamen, maar omdat de onderzochte populaties telkens ver van elkaar vandaan leefden, kon niet onomstotelijk worden vastgesteld dat die verschillen niet gewoon een logisch gevolg waren van bijvoorbeeld ecologische of genetische factoren. Maar Duitse onderzoekers denken nu dan toch echt te hebben bewezen dat ook chimpansees cultuur kennen, schrijft Science Daily.

In Ivoorkust werden drie in hetzelfde gebied levende chimpanseepopulaties onder de loep genomen. Hierdoor werd het mogelijk om verschillen in gedrag toe te schrijven aan culturele ontwikkelingen. De chimpansees in het Afrikaanse land gebruiken gereedschap van steen en hout om noten te kraken. De wetenschappers verzamelden wat noten en legden ze neer bij alle drie de groepen om te kijken aan welk materiaal ze de voorkeur gaven. Dat leidde tot een opvallende conclusie.

In eerste instantie kozen vrijwel alle chimpansees voornamelijk stenen gereedschap om zich te verzekeren van een lekker maaltje, maar naarmate de temperatuur steeg veranderde dat. De noten worden door de warmte na verloop van tijd droger en dus makkelijk te kraken en daarom kozen twee van de drie groepen ervoor om over te stappen op houten hamers, die een stuk makkelijker te vinden zijn. De derde groep bleef echter stug vasthouden aan hamers van steen.

''Bij mensen is cultuur een belangrijke verklaring voor de verschillen tussen groepen die verder onder zeer vergelijkbare omstandigheden leven. Voor het eerst hebben we in het dierenrijk een situatie aangetroffen die daar sterk op lijkt'', zegt een van de onderzoekers. ''Dit laat zien dat chimpansees net als mensen beschikken over het vermogen om cultuurverschillen te doen ontstaan.''

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen