Evolutie

Viervoeter

16.05.2012 . 10.22

Mens superieur dankzij hond

Mensen en honden leven al meer dan 30.000 jaar zij aan zij. Antropoloog Pat Shipman zegt tegenover Daily Mail dat we onze positie als 'top dog' zelfs aan de trouwe viervoeter te danken hebben.

Shipman deed onderzoek naar hondenresten uit de tijd dat de mens de aarde nog moest delen met neanderthalers. De honden hadden een andere status dan alle andere dieren. Ze werden aanbeden en hun tanden werden gebruikt voor sieraden. Opmerkelijk genoeg was deze hondenverering bij de neanderthalers helemaal niet aan de orde.

De antropoloog zegt dan ook dat we de strijd met onze verre achterneef juist dankzij Fikkie hebben gewonnen. "Er was een positieve virtuele cirkel. De honden hielpen de mens tijdens de jacht door dode dieren en spullen te dragen. Mensen hielden daardoor veel meer energie over. De honden kregen er liefde, warmte en eten voor terug en daardoor waren ze de dag erna weer bereid om te werken."

Shipman merkt op dat er nog een opzienbarende overeenkomst is tussen honden en mensen: "Mensen en honden zijn de enigen in het dierenrijk die de blikken van soortgenoten volgen."

"Om een lang verhaal kort te maken: honden zijn niet toevallig onze trouwe metgezellen, ze zijn de reden dat mensen mensen zijn."

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen