Het brein

omega-3-vetzuren

16.05.2012 . 11.19

Suiker maakt je achterlijk

Moet je deze week eindexamen doen? Dan kun je maar beter van de frisdrank afblijven. Uit een nieuwe studie van de universiteit van Californië (UCLA) blijkt dat suikers bepaalde delen van je hersenen minder goed laten functioneren.

Professor Fernando Gomez-Pinilla vertelt bij ScienceDaily over het onderzoek. "We hebben ontdekt dat je eten invloed heeft op de manier waarop je denkt. Als je veel fructose binnenkrijgt, krijg je problemen met het leren van nieuwe dingen en doet je geheugen een stapje terug. Om de schade nog een beetje binnen de perken te houden, moet je het suikerniveau compenseren met omega-3-vetzuren." Het gaat overigens om kunstmatige suikers. De druivensuiker die in fruit zit, bevat veel antioxidanten en die zijn juist goed voor je brein.

De ratten die zijn gebruikt voor het onderzoek, bleken al na zes weken de weg in een doolhofje volledig kwijt te raken, terwijl hun soortgenoten die niet waren volgepropt met suiker nog prima het einde wisten te vinden. Gomez-Pinilla adviseert mensen om uit voorzorg omega-3-vetzuren het lichaam in te krijgen. "Zie het als je spaargeld op de bank. Als je nu veel zalm, walnoten en vlaszaad eet, zorg je ervoor dat je een natuurlijke beschermlaag hebt tegen de negatieve invloeden van suikers."

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen