advertentie
advertentie
advertentie

Getsie

Dubieus ingrediënt

16.05.2012 . 14.37

Ober, wat ligt er op mijn bord?

Vermalen insecten, 'pink slime' en vleeslijm. De voedingsindustrie stopt de meest bizarre ingrediënten in ons eten, vaak zonder dat we erbij stilstaan of het überhaupt weten, schrijft Huffington Post. Welke ranzige dingen kun je verder tegenkomen in je maaltijd?

Ober, wat ligt er op mijn bord?
Zou kaviaar dan toch zijn afgeleid van cavia?

- Castoreum, of bevergeil, is een goedje dat bevers aanmaken om hun vacht lekker vet (en waterdicht) te houden. Tegenwoordig kom je het misschien niet veel meer tegen, maar het is eeuwenlang gebruikt om drankjes bitter te maken. Ook werd het gebruikt in parfum.

- Ammoniumsulfaat, in de volksmond zwavelzure ammoniak, wordt gebruikt om zure producten wat verdraagzamer te maken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt door broodjeszaak Subway.

- Een ander broodgoedje is L-cysteïne. Het stofje kan totaal geen kwaad en wordt zonder problemen verwerkt door je lichaam. Alleen de herkomst is misschien wat minder smakelijk, L-cysteïne wordt uit eendenveren of mensenhaar gehaald.

- Hoe voorkom je dat eten blijft plakken? Gooi er wat siliciumdioxide in. Maar hoe kom je daar aan? Simpel, zet je schop in de grond en pak een handje zand.

- Nog zo'n wetenschappelijke naam: titaandioxide. Het stofje is verwant aan titanium en komt vooral voor als uv-blokker in zonnebrandcrème. Maar de lekker lichte kleur wordt door de voedingsindustrie gebruikt om eten en drinken lichter te maken. Denk aan melk, saladedressings en fondant.

- Azodicarbonamide is een handig stukje plastic. Ideaal voor schoenzolen en yogamatjes. O ja, en voor in hamburgerbroodjes. Nu snap je waarom de Big Mac Big is.

- Snoepjes die zijn gecoat met schellak zullen niemand de lip doen ophalen. Maar bedenk je bij je volgende jelly bean eens dat het hier gaat om geperste schildluizen uit Thailand. Exotisch voedsel dus, dat dan weer wel.

- Suiker is niet spierwit van zichzelf, maar zo ziet het er wel uit al je het over je pannenkoek strooit. Hoe kan dat? Tegenwoordig zal het vooral met kleurstoffen witter worden gemaakt, maar vroeger deden ze gemalen dierenbotten door de suiker. Goedkoop en effectief.

- Smeerkaas, chocolademelk en saladedressings hebben de neiging om te gaan klonteren. Wat doen de voedselboeren om het lekker smeuïg te houden? Ze stoppen er cellulose in, oftewel: een papje van houtvezels. Wel lullig voor de mens, want ons lichaam kan cellulose niet verwerken.

Deel deze pagina

Reageren

advertentie

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Stagiair gezocht

advertentie

Hot or not?

advertentie
advertentie
advertentie