Onderzoek

1 meter plasbuis

20.10.2013 . 11.46

Dieren plassen zo'n 21 seconden

Olifant of geit, kat of hond; een plasje duurt bij alle dieren 21 seconden. Wetenschappers uit Atlanta hebben dat onderzocht.

Wetenschappers van de Georgia Institute of Technology gingen na hoe dieren urineren. Toen bleek dat ze er allemaal ongeveer 21 seconden over deden, hebben de onderzoekers ook uitgezocht hoe dat kan.

Zwaartekracht, maar ook de blaasinhoud spelen er een rol in. Maar wat onderzoekster Patricia Yang en haar team ook ontdekte was dat de lengte van de plasbuis een net zo belangrijke rol speelt.

1 meter plasbuis

Zo blijkt dat de urine van een olifant met grote snelheid uit zijn penis klatert vanwege de ruime plasbuis die het beest heeft. Die kan een meter lang zijn en een diameter hebben van 10 centimeter. Daardoor kan de urine flink op stoom komen en extra snel het lichaam verlaten.

Kleinere dieren hebben een kortere plasbuis. Daardoor stroomt hun urine langzamer en dat zorgt dat ze net zo lang bezig zijn als een olifant. Volgens Yang heeft de grootte van een dier maar heel weinig invloed op de plastijd.

plasproblemen

Tegen New Scientist zegt ze dat ze met het onderzoek meer inzicht wil krijgen in plasproblemen bij olifanten. Maar ook hoopt ze dat haar onderzoek bijdraagt aan nieuwe en betere ontwerpen voor watertorens waarbij haar bevindingen een rol kunnen spelen.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen