Onderzoek

Hulp bij overgewicht

20.06.2012 . 20.17

Wonderstofje ontdekt in melk

Sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, er is genoeg nepmelk op de markt om alle koeien overbodig te maken. Maar dat zou dom zijn, want in koemelk zit een bepaalde vitamine die volgens een Belgische onderzoeker kan helpen tegen obesitas, diabetes en ouderdom.

Het gaat om het stofje Nicotinamide Riboside (NR). Onderzoeker Johan Auwerx zegt in het Nieuwsblad: "Alles draait rond de mitochondriën, de energiecentrales die in onze lichaamscellen voedingsstoffen zoals suikers en vetten omzetten in energie. Als gevolg van ouderdom of ziektes presteren die centrales niet meer optimaal. Dat kan leiden tot stofwisselingsziektes als obesitas en diabetes."

Deze conclusies trekt hij nadat hij een test heeft gedaan met muizen. "We hebben een groep muizen op een vet snackbardieet gezet; een tweede kreeg dezelfde voeding voorgeschoteld, maar dan verrijkt met een flinke dosis NR. De muizen uit die tweede groep kwamen veel minder gewicht bij, ontwikkelden een diabetes type2 en hadden ook een beter uithoudingsvermogen. En we denken dat deze vitamine ook een antiverouderingseffect kan hebben." Je moet wel een boel melk drinken om aan je dagelijkse dosis te komen, er zit namelijk niet heel veel NR in een glas.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen