Onderzoek

Stamcellen

26.06.2012 . 20.07

Botten kweken doe je zo

Dat je creatief met kurk kan zijn, wisten we allang. Maar creatief met bot? Het moet mogelijk zijn om binnen afzienbare tijd zelf je eigen botten te kweken. Volgens wetenschappers van de universiteit van Columbia kan dat met behulp van stamcellen, meldt Fox News.

De wetenschappers zeggen dat wat weefsel van een bestaand bot voldoende is. Het materiaal wordt in een speciaal gebouwde bioreactor gestopt waarin de nieuwe botten worden gekweekt. En dat werkt volgens professor Gordana Vunjak-Novakovic.

Er zijn al zo’n 50 botten gemaakt met de technologie. Het grootste bot is ruim 6 centimeter lang. De wetenschappers hebben al een jukbeen en een dijbeen gekweekt. Maar het meest trots zijn ze op een kaakgewricht. "Als we zo’n ingewikkeld bot kunnen maken, kunnen we nog veel meer", aldus Vunjak-Novakovic.

Het kweken van een bot duurt drie tot vijf weken. Maar dat moet sneller kunnen, denken de onderzoekers. Ze hopen dat binnen enkele jaren voor elkaar te krijgen, zodat de techniek op grote schaal kan worden toegepast.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen