Stoer

Mieren onthoofden

02.07.2012 . 20.39

Kleinste vliegje is moordmachine

In Thailand is een nieuwe vliegensoort ontdekt, die vijf keer kleiner is dan een fruitvliegje. Het diertje is zo kleiner dan een zoutkorrel en nauwelijks met het blote oog te zien. Toch is beestje een koelbloedige moordmachine: het vliegje heeft namelijk de gewoonte mieren te onthoofden en de mierenschedel als huisje te gebruiken.

Volgens Brian Brown van het Natural History Museum in Los Angeles is het vliegje zo minuscuul, dat "een huisvlieg erbij vergeleken een soort Godzilla-vlieg is''. Het moordlustige ding is niet het kleinste insect ter wereld, maar wel het kleinste vliegje, volgens LiveScience. Het vliegje heeft de naam Euryplatea nanaknihali meegekregen.

Er wordt aangenomen dat het beestje, net als zijn soortgenoten, eieren legt in het lijfje van een mier. De larven nestelen zich in de kop van de arme mier, waar ze de hersenen opeten. De mieren krioelen daardoor soms weken als zombies doelloos door, voordat hun kop eraf valt. Als de mier eenmaal onthoofd is, is de missie van de dwergvliegjes volbracht. Ze blijven nog een paar weken in de schedel bivakkeren, voordat ze klaar zijn om de wijde wereld in te trekken.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen