Apocalyps

Radioactieve wolk

08.07.2012 . 11.34

Bos Tsjernobyl is tikkende atoombom

Het is ruim 26 jaar geleden dat de kernramp in Tjernobyl plaatsvond, maar nog steeds is het gevaar niet geweken. Het dennenbos dat 30 kilometer rond het gebied strekt is namelijk een bron van radioactieve stoffen en een gevaar voor heel Europa.

“De dennenbomen in het bos rond de plek van de ramp zijn broze bomen”, legt Sergiy Zibtsev van het Forest Institute in Kiev aan BBC uit. “Ze vallen makkelijk om door de wind en de droogte zorgt er snel voor dat er weinig overblijft van de planten”. Inmiddels is een groot deel klaar voor de open haard, maar het is volgens de overheid te gevaarlijk en duur om de bomen op te ruimen.

Ontzettend dom volgens Sergiy, want de bomen zitten vol radioactieve stoffen, die ze sinds 1986 hebben geabsorbeerd. “Een bosbrand zou de grootste nucleaire ramp in Europa betekenen”, licht Sergiy toe.

Sergiy wil de Oekraïense overheid ervan overtuigen dat maatregelen nodig zijn. Brandweermannen moeten opnieuw opgeleid worden en delen van het bos moeten gekapt worden voordat het echt misgaat.

Wij zijn in ieder geval doodsbang en begonnen aan de bouw van een eigen atoomschuilkelder. We zien het einde van de wereld steeds dichterbij komen. 2012 dan toch de Apocalyps?

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen