Gen

Onderzoek

12.07.2012 . 19.29

Wel of geen Jurassic pretpark?

Zou het dan toch mogelijk zijn, een pretpark met dinosauriërs? Wetenschappers in het Amerikaanse Georgia zijn erin geslaagd om een 500 miljoen jaar oud gen van een bacterie tot leven te wekken in een moderne bacterie. De onderzoekers zitten nu op de eerste rij terwijl de Jurassic Park-bacterie zich vermenigvuldigt.

De bacterie was in eerste instantie duidelijk niet zo gezond als zijn moderne soortgenootjes, meldt Daily Mail. Maar na 500 generaties begon dat langzaam te veranderen en nog eens 500 generaties later waren sommige bacteriën zelfs in betere staat.

Door de bacterie ook de komende generaties in de gaten te houden, hopen wetenschappers erachter te komen of 'ie deze keer misschien op een andere manier evolueert dan in het verleden. De grote vraag is of evolutie altijd naar hetzelfde punt leidt en de geschiedenis van een organisme dus bepalend is voor zijn toekomst, of dat het met evolutie alle kanten op kan.

Helaas voor dinoliefhebbers lijkt de kans op een echt Jurassic Park niet groot. "Dichter bij het terugspoelen en opnieuw afspelen van de videoband van het leven komen we niet", zegt Betül Kaçar van het Georgia Institute of Technology.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen