Onderzoek

Vroeger van bil

20.07.2012 . 17.40

Tieners beïnvloed door sèksscenes

Het is voor kinderen makkelijker dan ooit om films te vinden en te kijken waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn. Uit onderzoek blijkt nu dat tieners die veel films met seks kijken, vroeger seksueel actief zijn dan leeftijdgenoten die zich aan de Kijkwijzer houden.

Ook hebben jongeren die veel expliciete seksscènes hebben gezien meer seksuele partners en doen ze het vaker zonder condoom, schrijft de Daily Telegraph. De onderzoekers baseerden hun onderzoek op een lijst van 700 populaire films. 1.228 Kinderen in de leeftijdsgroep 12-14 kregen een lijst met 50 willekeurige films voor hun neus en moesten omcirkelen welke ze gezien hadden.

Zes jaar later werd aan dezelfde groep gevraagd hoeveel sekspartners ze hadden gehad en of ze het wel of niet veilig hadden gedaan. Volgens onderzoeker Ross O'Hara is er een duidelijk verband tussen films met veel seks en seksuele activiteit. "Tieners die op jonge leeftijd meer seksueel expliciete beelden hebben geizen, hebben meer sekspartners en gebruiken minder vaak een condoom."

In films wordt tijdens seksscenes bijna nooit gepraat over condooms en dat is gevaarlijk, zegt O'Hara, zeker als kinderen nauwelijks seksuele voorlichting krijgen. Volgens de onderzoeker moeten ouders beter letten op de films die hun kinderen te zien krijgen. Hoe ouders dit voor elkaar moeten krigen (televisie en computer het raam uit gooien? kinderen nooit meer bij vriendjes laten spelen?) zegt O'Hara er helaas niet bij.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen