Moehahaha

Gewoon niet

31.07.2012 . 12.06

Lach niet om slechte grappen

Iedereen kent wel een mislukte comedian. Een grappenmaker die eigenlijk helemaal niet grappig is, maar toch stug door blijft gaan met z’n grollen. Wetenschappers hebben uitgebreid onderzoek gedaan en ontdekt hoe we het beste met dit soort mensen om kunnen gaan en het is eigenlijk vrij simpel: Stop met lachen!

Onderzoekster Joyce Erlinger van de universiteit van Florida vertelt: “Denk je dat je grappig bent? Waarschijnlijk zijn je vrienden gewoon aardig. Het maakt niet uit hoe slecht de grap is, er zal altijd iemand om lachen en dat komt doordat wij het sociaal onwenselijk zijn gaan vinden om negatieve feedback te geven.”

Lachen om slechte grappen, moedigt de grappenmaker aan en maakt hem of haar extra zelfverzekerd. Steeds weer je mondhoeken in een flauwe grimas trekken om de mislukte comedian niet teleur te stellen, is dus een slecht idee. Voor jezelf, maar ook voor hem of haar. Erlinger vertelt dat het in ’t geval van grappenmakers niet zo heel erg is: “Wanneer ze echt gaan geloven dat ze goed zijn en bijvoorbeeld meedoen aan een talentenjacht kan het wat gênant worden.”

Maar de consequenties worden groter als mensen met serieuze beroepen onterecht over-zelfverzekerd worden. Erlinger: “Denk aan dokters en advocaten die hun patiënten en cliënten echt kunnen beschadigen met slecht advies. Soms is het beter om je beleefdheid aan de kant te zetten en even eerlijk te zijn, hier wordt uiteindelijk iedereen beter van.”

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen