Onderzoek

Blijheid doet leven

02.08.2012 . 14.33

Depressieve mensen gaan eerder dood

Angstig, depressief of alleen? Dat soort gevoelens zijn niet alleen naar, ze kunnen er ook voor zorgen dat je eerder doodgaat, blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers van de University of Edinburgh kwamen erachter dat mensen die psychologische problemen hebben een grotere kans lopen om te bezwijken aan hartfalen, kanker of verwondingen.

Aan het onderzoek deden 68.000 mensen mee. De deelnemers moesten een vragen lijst invullen over 12 symptomen die komen kijken bij depressie, zoals slapeloosheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Ook werd onderzocht of de mensen roken, drinken en regelmatig sporten, meldt ABC News.

De resultaten liegen er niet om. Deelnemers die aan 7 of meer criteria op de lijst van 12 voldoen, hebben bijna 2 keer zoveel kans om eerder de pijp uit te gaan dan mensen die totaal geen last hebben van de symptomen op die lijst. Zelfs mensen die maar een beetje angstig of depressief zijn, lopen een grotere kans op een vroege dood. En, zegt onderzoeker Tom Russ: "Hoe groter het lijden, hoe sneller de dood." Een betere reden om vaker op vakantie te gaan, kunnen wij niet bedenken.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen