Curiosity

Ruimtekolonie

06.08.2012 . 07.51

We zijn geland op Mars

Voor de zevende keer al, maar toch. Rond 07:30 maandagochtend deed de Amerikaanse verkenner Curiosity 'touchdown!' op Mars. Dat werd nog even spannend omdat de landingsprocedure nieuw was. Enkele minuten na de landing stuurde het karretje, dat zo groot is als een kleine auto, de eerste foto terug naar Aarde. Alles is gelukt:

Curiosity was in november gelanceerd. In 255 dagen heeft de verkenner een afstand van 567 miljoen kilometer afgelegd.

De kar is een rijdend scheikundelaboratorium, dat tien apparaten aan boord heeft. Ongeveer 2 jaar lang gaat het voertuig het oppervlak omwoelen, rotsen onderzoeken, gassen in de atmosfeer meten en foto’s nemen. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De werkplek van de Curiosity is de krater Gale bij de evenaar van Mars. Met satellietmetingen zijn daar sporen van water gevonden. Mogelijk is de krater miljoenen jaren lang een meer geweest. Voor zijn onderzoek gaat de Curiosity een 5 kilometer hoge berg midden in de krater oprijden. Die berg zou zijn gevormd door afzettingen van het stromende water. De lagen van de berg zijn "een geschiedenisboek" van Mars, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Curiosity is een grotere en betere versie van karretjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden. Het project heeft ongeveer 2.3 miljard dollar gekost. De foto's en plaatjes die het karretje gaat maken, kun je hier vinden.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen