De horror

Coma-man hoort alles

08.08.2012 . 13.32

Zullen we hem van beademing halen?

Politieagent Richard Marsh kan er nog steeds maar moeilijk over praten. Met overslaande stem vertelt hij The Guardian dat hij zijn vrouw en arts hoorde overleggen of hij misschien van de beademing gehaald moest worden. Marsh lag in coma en was volledig verlamd, maar kon wel alles horen. De horror.

Marsh was 60 toen hij een grote hersenbloeding kreeg. Hij belandde in eerste instantie in een coma, maar kwam langzaam bij bewustzijn. Hij kon denken en voelen, maar niet praten. De dagen sleepten zich voort, maar Marsh was ervan overtuigd dat hij het ziekenhuis lopend zou verlaten. Tot een van de artsen een gevoelig onderwerp aansneed naast zijn bed.

De politie-agent krijgt het te kwaad als hij vertelt hoe hij bijna alle hoop verloor: “De artsen hadden mijn vrouw Lilly net verteld dat ik slechts 2 procent kans had om uit de coma te overleven. En als ik zou leven, zou ik een kasplant zijn. Ik kon het hele gesprek horen en inwendig schreeuwde ik ‘NEE!’.” De artsen vroegen Lilly daarna of het tijd was om de beademing uit te schakelen. Dat vond zij gelukkig nog geen goed idee.

Niet veel later krijgt Marsh een arts die het zekere voor het onzekere neemt en besluit te testen of Marsh nog ergens op reageert. Hij vraagt Marsh op zijn vragen te reageren door met zijn ogen te knipperen en dat werkt. Niet veel later ontdekken de artsen dat hij lijdt aan het ‘locked-in-syndroom’, een aandoeding die slechts bij één procent van de comapatiënten voor komt.

Marsh is ondertussen 95 procent hersteld. En hoe dat kan, is een raadsel. De meeste locked-in-patiënten worden niet beter. Omdat geen één van zijn artsen goed op de hoogte was van het ziektebeeld, heeft ervaringsdeskundige Marsh een interview gegeven. Ook werkt hij aan een boek voor families van patiënten.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen