Kind van 3

Superslimme beesten

08.08.2012 . 16.27

Papegaaien even slim als peuters

Papegaaien zijn even slim als kinderen van drie jaar oud, dat hebben wetenschappers van de universiteit van Wenen ontdekt. Ze lieten grijze roodstaarten, apen en jonge kinderen simpele puzzeltjes oplossen en ontdekten dat de vogels echt veel meer kunnen dan vliegen en een beetje praten.

De wetenschappers haalden drie mannetjes, en drie vrouwtjespapegaaien uit het asiel en gaven ze twee ondoorzichtige doosjes. In een van de doosjes zat een stuk walnoot, dat doosje maakte dus geluid wanneer het werd geschud. In het andere doosje zat niets. De wetenschappers hielden bij hoe lang het duurde voordat de vogels doorhadden in welk doosje eten het eten zat.

De doosjes werden voor de vogels neergelegd en door er overheen te lopen of er tegenaan te stoten met hun snavel, hoorden ze of er eten in zat. De papegaaien legden razendsnel het verband tussen geluid en eten, kinderen tot drie jaar oud en apen hadden het hier moeilijk mee.
Om de vogels in de war te brengen, speelden de wetenschappers soms ook een rammelend geluid af wanneer ze het lege doosje aanraakten, maar de papegaaien waren niet van de wijs te brengen.

Dr. Christian Schloegl vertelt in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Proceedings of the Royal Society B dat dit gedrag tot nu toe alleen bij mensen aan mensapen is waargenomen. De papegaaien leggen het verband even snel als een kind van drie jaar oud en dat verbaast de wetenschapper enorm. Dat vogels dit ook kunnen is voor hem volstrekt nieuw.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen