Mach 6

In uur naar New York

13.08.2012 . 15.54

Amerika test supersnel vliegtuig

De Amerikaanse overheid maakt dinsdag een proefvlucht met hun nieuwe toestel de X-51A Waverider. Dit vliegtuig kan vijf keer sneller dan het geluid en daardoor vlieg je binnen een uur van Europa naar New York. Het ziet er nog niet uit als een voertuig voor mensen, maar het gaat om het idee: supersnel vliegen. 

Het grote verschil met vliegtuigen die nu al bestaan zijn de motoren. Het nieuwe type dat nu getest wordt zijn Supersonic Combustion Ramjet straalmotoren, afgekort SCRAMjet. Deze motoren zijn speciaal ontworpen om heel hard te vliegen. Ze bevatten intern geen bewegende delen. De motor neemt lucht op, die wordt gemixt met brandstof en door de hoge snelheid en de warmte die daarbij vrijkomt ontbrandt die vanzelf.

Het leger ontwikkelt de motoren voor de luchtvaart, maar ook voor nieuwe wapens. Het vliegtuig wordt op de Edwards militaire luchthaven in de Amerikaanse woestijn klaar gemaakt voor de test. Dinsdag zal de X-51A worden gedropt waarna de motoren aan moeten slaan. Dat aanslaan is een spannend moment omdat de motoren het voor en tijdens eerdere testvluchten niet goed deden.

Als alles goed gaat, zal de de complete vlucht zo’n 5 minuten duren, dat is meer dan het vliegtuig tot nu toe heeft gedaan. Volgens Daily Mail zal het vliegtuig eerst flink klimmen om daarna in zee te vallen. Er zijn geen plannen om het vliegtuigje te bergen. Blijkbaar wordt er gewoon weer een nieuwe gebouwd.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen