DNA

Afkomst

14.08.2012 . 18.08

Geen kinderen met Neanderthalers

Sommige mensen lijken qua uiterlijk of gedrag nogal op Neanderthalers en zo vreemd is dat niet. Er zijn namelijk kleine overeenkomsten tussen de genen van de Neanderthaler en die van ons. Wetenschappers van de universiteit van Cambridge denken nu toch echt te begrijpen hoe dat komt.

Tot nu toe werd gedacht dat de gelijkenissen in het DNA te wijten waren aan het feit dat oermensen uit Afrika zich voortplantten met de Neanderthalers die in Europa woonden. Het nieuwe onderzoek suggereert dat dat niet klopt.

De Neanderthalers en de moderne mens hebben dezelfde voorouders die een half miljoen jaar terug leefden. Ongeveer 150.000 jaar later splitsten zij zich grofweg op in twee groepen, die op verschillende continenten gingen wonen. De Europeanen evolueerden vervolgens in Neanderthalers, de Afrikanen veranderden op den duur in de moderne mens.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat van DNA-uitwisseling tussen de twee soorten helemaal geen sprake hoeft te zijn geweest. De genetische gelijkenissen kunnen ook worden verklaard door de gemeenschappelijke voorouders van de Neanderthaler en de moderne mens.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen