Lijstje

Frankensteintjes

17.08.2012 . 16.53

De engste wetenschappers ooit

Een man in de witte jas sluit kabels aan op een lijk. Dan haalt hij een handel over en zet hij de dode onder stroom. Het lijk richt zich op. De wetenschapper stoot een maniakale lach uit: ‘HET LEEFT!’ Eerlijk is eerlijk, dit is een scene uit Frankenstein, maar er worden in het echt ook gekke wetenschappelijke experimenten gedaan. Faqt maakte een lijstje.

Onthoofde honden
Experiment van de Russische arts Sergei Brukhonenko in de jaren twintig. Hij onthoofde honden en wist hun koppen nog vier uur te laten leven. Zijn doel was om mensen met ernstige ziektes als los hoofd voort te laten leven.
Dankzij deze experimenten kon Brukhonenko een hart-long machine uitvinden die later vele mensenlevens zou redden. Brukhonenko kwam echter bekend te staan als ‘de Russische Frankenstein‘.

Chimpanmens
Iets minder edel was een Russisch experiment in dezelfde periode onder leiding van Dr. Ilya Ivanov om mensen te kruisen met chimpansees. Dat moest woeste supersoldaten opleveren die ook nog eens heel goed van boom tot boom konden slingeren. In plaats van soldij kon je ze betalen in bananen. Maar de eitjes van apen wilden maar niet bevrucht raken door menselijk sperma.

Het gewicht van de ziel
‘Dokter’ Duncan MacDougall, verbaasde de wereld in 1907 met het verhaal dat de ziel gewicht heeft. Hoe was hij daar op gekomen? Hij legde stervende mensen op diezelfde industriële weegschaal. Die vertoonde allerlei kuren tijdens het experiment. Sommige mensen werden zwaarder na de dood, anderen lichter, weer anderen bleven hetzelfde. Via een ingewikkelde rekensom kwam MacDougall op 21 gram uit.

Doden tot leven wekken
Brits experiment uit de jaren dertig van Dr. John Kendrick. Door dode mensen op een soort wip-wap wild heen en weer te schudden, moest de bloedcirculatie weer op gang komen, zodat het leven terugkwam. Bij honden lukte dat al, beweerde de onderzoeksleider, bij mensen uiteindelijk niet. Toen ging hij maar tandpasta uitvinden, daar had Kendrick uiteindelijk veel meer succes mee.

Olifant op LSD
Het was 3 augustus 1962. Drie onderzoekers lopen de dierentuin van Oklahoma City in de VS binnen. Ze komen voor Tusko, een Indiase olifant. Hoe zal hij reageren op LSD, gaat hij hallucineren? Dansen? Op zijn rug liggen? Maar hoeveel LSD geef je een olifant eigenlijk? Best veel, denken de mannen, en ze stoppen 3000 keer een menselijke dosis in het pijltje. Een vergissing. Als de olifant wordt geraakt, begint hij luid te trompetten en rond te rennen. Dan valt hij om. Tusko is dood. Nooit meer is er LSD aan een olifant gegeven.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen