Sperma

Multifunctioneel

21.08.2012 . 13.43

Lamazaad is een handig goedje

Sperma doet veel meer dan heel hard zwemmen en eicellen bevruchten, lezen we op de site van Kijk. Door dierlijke kwakjes te onderzoeken kwamen Canadese wetenschappers in hun lab tot verrassende conclusies: lamasperma doet het ook goed bij muizen en koeien.

Zaadvocht is een multifunctioneel wondergoedje: het werkt als antidepressivum, stimuleert het samentrekken van de baarmoeder en het stoomt de vrouwelijke eicel klaar voor bevruchting. Dit laatste komt door het eiwit NGF (Nerve Growing Factor) en blijkt er bij verschillende dieren bijna precies hetzelfde uit te zien: waaronder muizen en koeien dus, maar ook gorilla's, slangen, kippen en konijnen.

Zaad van stieren, rammelaars (mannetjeskonijnen) en hengsten bijvoorbeeld werkt dus stimulerend voor de ovulatie van vrouwtjeslama's, maar andersom laat lamasperma ook andere diersoorten ovuleren. De wetenschappers wijzen op evolutionair nut, omdat mannetjes er baat bij zouden kunnen hebben als ze in staat zijn om het tijdstip beïnvloeden waarop een eicel wordt bevrucht. Hoe dat precies werkt leggen de wetenschappers in hun artikel niet uit. Maar er zal vast verder onderzoek naar worden gedaan, want sperma blijft fascinerend spul.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen