Kansloos

rijke kids slimmer

22.08.2012 . 09.59

Arme kinderen dommer van vakantie

Kinderen uit kansarme gezinnen worden nog kansarmer van vakantie. Terwijl hun klasgenoten die rijkere ouders hebben tijdens de zomervakantie alleen maar slimmer worden, holt hun eigen kennis achteruit.

De rich kids hebben vaak hoogopgeleide ouders en die voeren in de vakantie graag een gesprek op niveau met hun kroost. In de zomer hebben ze ook volop de keus uit computeren, een boekje lezen, op reis gaan of op zomerkamp. Kortom, hun vakantieleven verschilt niet zoveel van hun leven op school.

Arme kinderen gaan daarentegen minder op kamp, lezen minder en het kan best gebeuren dat ze de hele zomer lang geen beschaafd Nederlands horen. Hun leerachterstand die ze al hadden, loopt daardoor alleen maar op en zo wordt de kloof tussen arm en rijk in de zomervakantie alsmaar groter.

"Tien maanden lang probeert men de ongelijkheid tussen schoolkinderen weg te werken. Maar tijdens de zomer wordt die inspanning weer tenietgedaan", zegt de Belgische socioloog Ignace Glorieux in Het Nieuwsblad. Van de oplossing die de Belg voorstelt, wordt waarschijnlijk geen enkel kind vrolijk: de zomervakantie met twee weken inkorten.

Toch hoeven de Belgische kids niet te vrezen voor een kortere grote vakantie. De Belgische politiek lijkt er weinig heil in te zien.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen