Evolutie

Knaagdier

22.08.2012 . 15.08

Nieuw dier: rat met slagtanden

In Indonesië is een soort rat ontdekt met slagtanden. Het knaagdier scharrelt rond op het eiland Sulawesi. Strikt genomen is het eigenlijk geen knaagdier, want knagen is het beestje in de loop van de tijd verleerd.

De slagtandrat heeft de wetenschappelijke naam paucidentomys vermidax gekregen. Dat betekent 'muis met maar weinig tanden' en 'verslinder van wormen'. Het dier heeft een rattenstaart, een spitse neus en maar twee tanden in de bovenkaak met scherpe punten.

Een nieuwe stap in de evolutie van knaagdieren, zeggen wetenschappers tegen Sky News. De rat leeft van wormen in het regenwoud van Sulawesi en heeft geen kiezen of bruikbare snijtanden. De slagtanden zouden het beestje een unieke plaats onder de knaagdieren opleveren.

"Er zijn meer dan 2200 knaagdiersoorten in de wereld en tot deze werd ontdekt hadden ze allemaal kiezen achterin de bek en snijtanden aan de voorkant", zegt de Australische dr. Kevin Rowe, een van de ontdekkers van de slagtandrat. "Het is een voorbeeld van hoe dieren die bij een nieuwe ecologische kans, in dit geval een overvloed aan wormen, kunnen evolueren waarbij ze sommige kenmerken verliezen die in andere omstandigheden juist heel succesvol waren".

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen