Superdieet

Eenzijdig is goed

23.08.2012 . 20.32

Alleen pizza's of chips is gezond

Elke dag alleen maar pizza's naar binnen stouwen of een dieet dat geheel bestaat uit chips en kaas, dat klinkt als een routekaart naar een vroegtijdige dood. Toch zijn er zulke eenkennige eters die hun eenzijdige dieet prima doorstaan. Op het eerste gezicht lijken ze in prima conditie en dat zijn ze dan ook.

De Britse media staan de laatste tijd bol van de slechte eters. Zo is er de 18-jarige Abi Stroud uit Wales die de afgelopen acht jaar alleen maar kaas, chips en één bepaald merk witbrood heeft gegeten. Of de 32-jarige Debbie Taylor, die twee familiezakken chips met rundvleessmaak per dag wegwerkt. Sophie Ray van 19 eet alleen maar margharita-pizza's. Iets anders krijgen ze allemaal echt niet naar binnen. Psychologen hebben er sinds kort een label voor: SED, Selective Eating Disorder.

Het lichaam kan zo'n beperkt voedingspatroon best wel aan, zegt de Britse diëtist Rick Miller in de Daily Mail. De schijf van vijf is volgens hem niets meer dan een gemiddeld voedingsadvies voor de grootste gemene deler. "Het lichaam is een fascinerend organisme. Het is gebouwd op overleven en de voedingsbehoeften van mensen kunnen van persoon tot persoon verschillen".

"Mensen die erg eenzijdig eten kunnen er daardoor gezond uitzien. Toch zit het er dik in dat ze een tekort hebben aan essentiële vitamines en mineralen". De SED-patiënten kunnen vaak wel op een voorraadje in hun lijf teren. "Bij vrouwen die zwanger zijn, zien we wel dat ze ineens een enorme behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Dat kan bij selectieve eters ook gebeuren." Ze zouden dan ineens trek krijgen in een gerecht waarin de stoffen zitten waaraan ze op dat moment even te weinig hebben.

Wat je nooit moet doen, is iemand met SED dwingen om een gewone maaltijd te eten. "Ze krijgen dan ineens zo veel andere voedingsstoffen binnen, dat het hun lichaam in shock kan brengen", waarschuwt de diëtist. Gezond eten kan iemand dan zelfs een hartaanval bezorgen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen