Zaad

Stamcellen

29.08.2012 . 14.37

Huid is het nieuwe sperma

Van huid sperma maken. Het klinkt te bizar voor woorden, maar Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd. Een team onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh wist stamcellen te maken op basis van stukjes huid. Die cellen zijn vervolgens omgezet in sperma.

Met de nieuwe techniek hopen de wetenschappers het voor onvruchtbare vaders mogelijk te maken om alsnog kinderen te kunnen krijgen. Vooral mannen die in hun vroege jeugd behandeld zijn tegen kanker kunnen op latere leeftijd onvruchtbaar blijken, stelt The Telegraph.

Dokter Charles Easley legt in de krant uit waarom het voor die laatste groep zo'n belangrijke doorbraak is. "Mannen die op volwassen leeftijd een kankerbehandeling moeten ondergaan, kunnen voor de ingreep al spermacellen afstaan voor later gebruik. Bij mannen die al in hun kindertijd zijn behandeld is dat een ander verhaal. Die zijn vaak al onvruchtbaar voordat ze in de pubertijd komen."

Zoals altijd bij stamcelonderzoeken is er kritiek te horen over de geslaagde test om sperma in een laboratorium te maken. Critici vinden het des duivels om leven kunstmatig te creëren.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen