EEG

Headset

31.08.2012 . 09.31

Wetenschappers skimmen hersenen

Je pincode lijkt echt nergens meer veilig, nu zelfs wetenschappers ernaar op jacht gaan. Het is een team van Britse, Amerikaanse en Zwitserse onderzoekers gelukt om de vier geheime cijfertjes aan hun slachtoffers te ontfutselen via hun hersengolven. Daarvoor gebruikten ze geen peperdure apparatuur, maar een headset voor gamers.

Zo'n EEG-headset kost een paar honderd euro. Fanatieke spelers van computerspelletjes gebruiken zulke gadgets steeds vaker om allerlei games met hun brein te besturen. Maar, dachten beveilingswetenschappers, wat nou als Oost-Europese skimbendes de mini-hersenscanner ontdekken voor hun criminele praktijken? Dus besloten ze te testen wat ze met de headset allemaal te weten konden komen.

De proefpersonen kregen zo'n ding op hun hoofd en de wetenschappers probeerden erachter te komen waar ze woonden, wanneer ze geboren waren, bij welke bank ze zaten en wat hun pincode was. Op een scherm flitsten cijfertjes voorbij en plaatjes en de wetenschappers zochten naar pieken in hun hersenactiviteit.

Het makkelijkst te achterhalen blijkt de geboortedatum. Dat lukt in 60 procent van de gevallen. Iets lastiger werd het al om de woonplaats en de naam van de bank boven water te krijgen met een score van 30 procent. De juiste pincode werd in 20 procent van de gevallen geraden.

"Deze apparaatjes worden steeds populairder en we kunnen ons voorstellen dat over vijf à tien jaar veel gezinnen er eentje hebben", zegt onderzoeker Mario Frank tegen Wired. "Ondertussen komen er steeds meer computerprogramma's voor uit. Daar kan ook slecht spul tussen zitten, waardoor de technologie zich tegen de gebruiker keert", waarschuwt Frank. Daarbij was dit experiment nog kinderspel volgens de wetenschappers. "Hoe beter de kwaliteit van de apparaten wordt, des te succesvoller de aanvallen straks worden".

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen