Paffen

Vetzucht

04.09.2012 . 12.54

Rokende moeders krijgen dikke kids

Moeders die roken tijdens hun zwangerschap bezorgen hun ongeboren kids een grotere kans om later een dikkerdje te worden. Vooral in de tienerjaren gaat de vetzucht opspelen.

Volgens Daily Mail kunnen rokende mama's de ontwikkeling van de hersenen van hun kleintje negatief beïnvloeden. De kids hebben daardoor later in hun leven een uitgesproken voorkeur voor vet eten, met alle gevolgen van dien. Dat roken niet al te best is tijdens de zwangerschap, is natuurlijk niets nieuws. Eerder was al bewezen dat het leidt tot vroeggeboortes en onderontwikkelde baby's.

Je zou verwachten dat roken tijdens de zwangerschap al lang en breed een taboe zou zijn voor vrouwen, maar in Engeland paft een zevende van alle zwangeren nog gewoon stevig door.

Obesitasdokter David Haslam hoopt dat er met de uitkomsten van dit onderzoek eindelijk verandering in komt. "We weten al 50 jaar dat roken slecht voor je is en dat het levensgevaarlijk is voor je ongeboren kindje. Door er gewoon mee te kappen ben je een betere moeder, je geeft je kind een goede start en over een aantal jaar heeft hij of zij geen dikke pens."

Dat ingrijpen hard nodig is, blijkt wel. Op dit moment is twintig procent van de Engelse kids te dik. De voorspelling van wetenschappers is dat in 2050 twee op de drie kinderen overgewicht heeft.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen