Light

Voedingsexperts

11.09.2012 . 16.16

Calorieën tellen is vette onzin

Mensen die af willen vallen, letten vaak op het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen. Maar als we de wetenschap mogen geloven, kunnen ze daar maar beter mee stoppen. Niet de calorieën, maar de structuur van ons eten bepaalt of we er dik van worden of niet.

Vrouwen mogen 2000 calorieën per dag binnenkrijgen en mannen 2500. Met die regel leven we nu al jaren en toch worden we met z'n allen vetter en vetter. Alle light-dranken, rijstwafels en hippe fruitproducten ten spijt. Volgens voedingsexperts komt dat omdat niet iedere calorie hetzelfde verwerkt wordt door ons lichaam.

De Britse eetkenner Rick Miller geeft in Daily Mail een voorbeeld. "Producten met veel vezels en structuur kosten ons veel meer moeite om te verwerken dan gladde, zachte dingen. Al tijdens het eten verbranden we een deel van dat vezelrijke eten, terwijl een snoepje zo naar binnen gaat." Ook verder in het lichaam speelt verbranding een grote rol. Zo kost eten met veel proteïne, zoals kip, ons veel meer kracht om te verwerken dan eten met veel vet.

Opmerkelijk genoeg zijn onze voorouders de boosdoeners van onze 'slechte' eetgewoonten. Het koken van eten maakt het namelijk makkelijker verteerbaar waardoor we veel sneller aankomen. In ons geval is dat slecht nieuws, want wij hebben al die energie helemaal niet meer nodig. Onze voorouders wel, die moesten zoveel mogelijk calorieën binnenkrijgen om al jagend in de buitenlucht te kunnen overleven.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen