Pillen

Gevaarlijk

14.09.2012 . 11.35

‘Medicijnen werken niet’

De farmaceutische industrie klooit maar wat aan. Veel medicijnen werken helemaal niet en sommige pilletjes zijn ronduit gevaarlijk. Dat zeggen twee Franse artsen. Ze hebben een boek geschreven met de welluidende titel '4.000 goede, slechte en gevaarlijke medicijnen'.

De artsen Bernard Debré en Philippe Even hebben de meest gebruikte medicijnen onderzocht en gekeken of ze nou echt hielpen. De uitkomsten zijn een geweldige klap in het gezicht van de pillendraaiers.

50% van de onderzochte medicamenten doet het gewoon niet. Het heeft eigenlijk helemaal geen zin om die pillen te slikken, laat staan voor te schrijven. 20% heeft allerlei bijwerkingen waardoor patiënten last hebben van het medicijn en het slikken van 5% van de onderzochte medicijnen is ronduit gevaarlijk. Het slikken van al die rotzooi kost de Fransen jaarlijks zo’n 10 miljard euro.

In een interview met Le Nouvel Observateur zeggen de artsen dat vooral medicijnen die het cholesterolgehalte zeggen te verlagen fake zijn. Onder de 5% gevaarlijke medicijnen zitten ontstekingsremmers, hartmedicijnen en anticonceptiepillen. Volgens de artsen maakt de farmaceutische industrie er een grote puinhoop van. Ze noemen de pillenmakers onethisch en belust op geld.

Of het onderzoek politieke gevolgen krijgt, is nog niet duidelijk. Onderzoeker Debré is naast arts ook politicus. Zijn collega Even heeft al geroepen dat al die nepmedicijnen van de markt moeten worden gehaald.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen