Dood

150 koppeltjes

14.09.2012 . 11.58

Schotse katten sterven uit

Schotland is binnenkort een van de weinige spannende dieren die het land heeft kwijt. De Schotse wilde kat wordt volgens wetenschappers met uitsterven bedreigd en 2013 is mogelijk al onhaalbaar voor de soort.

Het aantal Schotse wilde katten wordt volgens de BBC momenteel op 35 geschat. De buitenpoezen zijn vooral door hun actieve seksleven in de problemen gekomen. Contact met huiskatten en incest zijn voornamelijke oorzaken van de problemen van het beest. De katten laten zich kennelijk lastig tellen want vorige maand schreeuwde de Schotse Marianne Thieme nog moord en brand omdat er nog maar 150 koppeltjes zouden zijn.

De pure wilde kat mag het dan moeilijk hebben, de zogeheten hybridekatten (een kruising tussen huiskatten en wilde katten) doen het wel goed. Volgens dierenbeschermer Steve Piper zorgen die hybridekatten voor de verkeerde tellingen. "Als je de meldingen van ooggetuigen weglaat, wordt het beeld nog somberder. Ze zien de verschillen niet goed en weten maar zelden hoe echte wilde katten eruit zien. Ik kan er wel een mooi verhaal van maken, maar het einde is gewoon in zicht. En op korte termijn ook."

Een wilde kat is te herkennen aan zijn vacht. In tegenstelling tot huiskatten hebben ze alleen strepen, nooit vlekjes. Ook de staart van het dier is iets dikker. Ze goed herkennen is ook voor Nederlanders handig. De Europese wilde kat schijnt inmiddels ook in Limburg te wonen. Ook op de Veluwe zou hij gesignaleerd zijn, al houden de plaatselijke bewoners vol dat het om de legendarische poema gaat.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen