#VRIJMIBO

rondje van de baas?

14.09.2012 . 18.22

'Werken is dodelijk'

Neem direct ontslag, werken is levensgevaarlijk. Volgens wetenschappers is de stress die werk je kan opleveren behoorlijk slecht voor je hart. De kans op een hartaanval neemt zelfs met 23% toe als je gestrest werkt.

Naast het directe gevaar zorgt te saai, druk of vervelend werk indirect voor een nog grotere kans op de dood. Volgens verschillende Europese wetenschappers gaan rokers meer roken door de werkstress en zijn de lange werkdagen de oorzaak voor het steeds vetter worden van arbeiders. Tijd en zin om te sporten is er namelijk niet meer na een lange dag ploegen voor de baas. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet.

Professor Peter Weissberg geeft bij de BBC al aan dat het onderzoek angstaanjagend mag zijn, maar dat arbeiders er niet zo heel veel aan kunnen doen. "Stress op de werkvloer is moeilijk te voorkomen. Zorg er op z'n minst voor dat je er niet door gaat roken en dat je gezond blijft eten. Ook sporten na het werk doet een hoop."

Anders dan je misschien zou denken zijn het niet de stressende kantoortijgers die het meeste risico lopen op een 'werkdood'. De wat lager opgeleide mensen aan de lopende band blijken het psychisch veel zwaarder te hebben door de constante druk.

Deel deze pagina

Reageren

Download de app

Meest gelezen