Onderzoek

Filmische ontdekking

18.09.2012 . 20.28

Sperma volgen in 3D

Altijd al willen weten welke weg je zwemmertjes precies afleggen vanaf het moment dat je klaarkomt? Dan hebben we goed nieuws voor je, want wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om in 3D in kaart te brengen waar sperma precies naartoe zwemt in het menselijk lichaam.

Wat sperma precies doet, was tot nu toe lastig te bestuderen. Volgens National Geographic is dat ook de reden voor het onderzoek. "Sperma is een van de belangrijkste micro-organismen in het leven", zegt onderzoeksleider Aydogan Ozcan. Een man produceert gemiddeld 1500 spermacellen per seconde.

Ozcan en zijn team plaatsten sperma uit de spermabank op een speciale sensorchip. Een computerprogramma deed de rest van het werk. Welk pad de spermacellen volgen, heeft deels te maken met de kwaliteit van het zaad, aldus de wetenschappers.

De nieuwe technologie kan dus leiden tot een betere vruchtbaarheid van de man. Ook krijgen wetenschappers zo meer inzicht in het gedrag van andere micro-organismen. Wij vinden 'Sperma 3D' zo pakkend klinken, dat we benieuwd zijn wanneer de eerste film in de bioscopen zal verschijnen.

Deel deze pagina

Reageren

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Download de app

Meest gelezen